Tutorial Cara Letak Background Tajuk & Side Bar


Tutorial ini adalah untuk mencantikkan tajuk blog dan tajuk di side bar korang, sebab korang boleh letak background suka hati korang dengan image yang comel-comel atau glitter-glitter berkelipan. Tengok contoh image yang saya letak tu, itu adalah jenis image glitter. Ok ikut tutorial seperti di bawah:

1. Sign in akaun blogger

2. Dashboard > Template > Edit HTML

3. Tekan CTRL+F. Cari kod h2 {

4. Kemudian paste kod ini background:url('url gambar korang')} di bawah kod di bawah:
h2{text-align:center;
margin:0 0 1em 0;
font:$(widget.title.font);
color:$(widget.title.text.color);
text-transform:uppercase;
5. Contoh seperti di bawah:
h2{text-align:center;
margin:0 0 1em 0;
font:$(widget.title.font);
color:$(widget.title.text.color);
text-transform:uppercase;
background:url('https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSp_dJMlmN-4oTt-WuF4a-tVmMmu39DgMwYX841l8-V6ccKDWWR4A')}
6. Perview dan Save!

p/s: andainya kod korang berbeza seperti nombor 4, korang scroll sikit dan cari kod text-transform:uppercase; kod ini akan ada berhampiran dengan kod nombor 4. Kemudian paste kan kod background:url('url gambar korang')} di bawah kod text-transform:uppercase;

13 ulasan:

  1. Terima kasih atas ilmu dan tunjuk ajar yang diberikan

    BalasPadam
  2. 'Url gambar kita nk ambik kt mana..sorry sy baru belaja buat blog

    BalasPadam
    Balasan
    1. awk boleh search image yg awk suka di sini http://www.glitter-graphics.com/gallery.php?categoryID=65

      Padam
  3. Wah! Ilmu baru ni. Thanks ya

    BalasPadam
  4. Wah! Ilmu baru ni. Thanks ya

    BalasPadam
  5. macam mane nak buat..saya br belajar..tolong saya

    www.lovelyaein.blogspot.com

    BalasPadam
  6. macam mane nak buat..saya br belajar..tolong saya

    www.lovelyaein.blogspot.com

    BalasPadam
  7. Kat HTML saya x de pun pekataan2 tu

    BalasPadam
  8. Kat HTML saya x de pun pekataan2 tu

    BalasPadam

Komen Terbaru